Ugyved cime Lövőház utca 20/A.
1024 Budapest

Ugyvedi iroda telefonszama Tel.: +36 1 316 9233
Ugyved fax szama Fax.: +36 1 336 0107
Ugyvedi iroda e-mail cime info@drlittner.hu

Külföldi tulajdonú cégek

Hogyan tud céget alapítani úgy, hogy nem jön Magyarországra?

A cég megalapításához szükséges dokumentumokat a jogszabály szerint az azokat ellenjegyző ügyvéd személyes jelenlétében kell aláírni. Amennyiben Ön külföldön él és nem tud vagy nem kíván emiatt Magyarországra utazni, úgy mód van az Ön aláírásának Magyarország külföldi konzulátusán történő felülhitelesítésére vagy az aláírt dokumentumnak a Hágai Egyezmény alapján Apostille-jal való ellátására.

Mi a különbség a kft és a fióktelep között?

Gyakran felmerül a kérdés, hogy a külföldi anyacég Magyarországon önálló korlátolt felelősségű társaságot (kft.) vagy csak fióktelepet, illetve kereskedelmi képviseletet alapítson. A legfontosabb különbség az önálló cég és a fióktelep, illetve kereskedelmi képviselet között, hogy míg a kft. alapítójának, azaz az anyacégnek a felelőssége nem terjed ki az általa alapított korlátolt felelősségű társaság (leányvállalat) esetleges tartozásaira, addig a fióktelep vagy kereskedelmi képviselet tartozásaiért az alapító anyacég felelősséggel tartozik. A külföldi cégek által Magyarországon alapított fióktelep és kereskedelmi képviselet az alapító anyacég része, míg a korlátolt felelősségű társaságnak az alapító anyacég csak tulajdonosa.

A külföldi cégek által Magyarországon alapított fióktelep és kereskedelmi képviselet között az érdemi különbség az, hogy míg a fióktelep önálló vállalkozási tevékenység végzésre jogosult, addig a kereskedelmi képviselet csak tájékoztatási, reklám és propaganda-tevékenységet folytat és szerződéseket közvetít, illetve készít elő az anyacég részére.