Ugyved cime Lövőház utca 20/A.
1024 Budapest

Ugyvedi iroda telefonszama Tel.: +36 1 316 9233
Ugyved fax szama Fax.: +36 1 336 0107
Ugyvedi iroda e-mail cime info@drlittner.hu

Nagyobb értékű szerződések

Szükséges-e ügyvéd családi ház építése, vagy például kölcsön nyújtása/felvétele esetén?

A gyakorlatban sokszor előfordul, hogy olyan nagy értékű szerződésre készülünk magánemberként, amihez a jogszabály nem írja elő ügyvéd közreműködését. Elég csak egy családi ház megépítésére vonatkozó vállalkozási szerződésre, egy kölcsön- vagy lízingszerződésre (pl. gépkocsivásárláshoz) vagy egy tengerentúli utazásra vonatkozó  szerződésre gondolnunk.

Természetesen ilyen esetben is javasoljuk, hogy forduljon szakemberhez és a szerződést ne kösse meg anélkül, hogy az Ön érdekei is megfelelő védelemben részesülnének. Az előzetes konzultáció díja minden esetben sokkal alacsonyabb és a megoldás is sokkal hatékonyabb, mint az átgondolatlanul megkötött szerződésekből eredő problémák kezelésének utólagos költségei.

Jó például szolgálhatnak erre az üdülési jog megvásárlására irányuló szerződések (time-sharing). Ezeket szinte kivétel nélkül ügynökök által kötik, akiknek az az érdekük, hogy a vásárlókkal azonnal aláírassák a szerződést és az azt kiegészítő dokumentumokat. Az ilyen ügyletek jogi konstrukciója nem szakember számára gyakorlatilag átláthatatlan, több szerződést és nyilatkozatot íratnak alá a vásárlóval egyszerre. Tanácsunk természetesen az, hogy semmilyen dokumentumot ne írjanak alá addig, amíg azok tartalmát egy Önök által megbízott ügyvéd meg nem vizsgálta. Amennyiben azonban nem tudtak nemet mondani, aláírták a szerződést, és azután megbánták, akkor sincs veszve minden: forduljanak a lehető leghamarabb ügyvédhez, mivel ezek a szerződések általában tartalmaznak egy rövid határidőt, melyen belül a vásárló meggondolhatja magát és következmények nélkül elállhat a szerződéstől.

Sajnos a közelmúltbeli magyarországi gazdasági események, az egyik legnagyobb hazai utazási iroda és egy légitársaság fizetésképtelensége is megerősíti az előrelátás, az előre gondolkodás fontosságát. Ha az utazási szerződés megkötése előtt fordulnak hozzánk, akkor tudunk olyan tanácsokkal szolgálni, melyekkel csökkenthető a kockázat, melyet az utazási cég fizetésképtelenné válása jelent.