Ugyved cime Lövőház utca 20/A.
1024 Budapest

Ugyvedi iroda telefonszama Tel.: +36 1 316 9233
Ugyved fax szama Fax.: +36 1 336 0107
Ugyvedi iroda e-mail cime info@drlittner.hu

Jogi tippek: ingatlanjog

Foglaló átvételi elismervény ellenében?

Mi a teendõ, ha megtaláltuk álmaink lakását és a tulajdonos átvételi elismervény ellenében foglalót szeretne kapni (”A szerzõdést majd ráérünk késõbb is megkötni!”)?

részletesen »


Mi az a tulajdoni lap?

Az ingatlan-nyilvántartásban az ingatlan adatait, valamint az ingatlanhoz kapcsolódó jogokat és jogilag jelentős tényeket, továbbá azok jogosultjait és a jogosultak adatait a tulajdoni lap tartalmazza.

részletesen »


Milyen fajta tulajdoni lapokat kérhetünk?

Bármelyik ingatlan tulajdoni lapjának tartalmát bárki megismerheti. Kérhető hiteles vagy nem hiteles másolat (ez utóbbi olcsóbb és nincs rajta a földhivatal hitelesítő bélyegzője).

részletesen »


Mi az ingatlan-nyilvántartás?

Az ingatlan-nyilvántartás a jogszabály szerint az erre meghatározott számítógépes adathordozón rögzített, olvasható formában megjeleníthető tulajdoni lapból, a tulajdoni lapról megszűnt bejegyzések adatainak jegyzékéből, továbbá az ingatlan-nyilvántartási térképből és az okirattárból áll.

részletesen »


Az ingatlan-nyilvántartási bejegyzés

Az ingatlan esetében a tulajdonjogot főszabályként az ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzés keletkezteti.

részletesen »


Ingatlan-nyilvántartáson kívüli tulajdonosok

Az ingatlan tulajdonjogát az ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzés keletkezteti. A főszabály alól azonban vannak kivételek. Ezek az ingatlan ingatlan-nyilvántartáson kívüli tulajdonosai.

részletesen »


Az ingatlan-nyilvántartás nyilvánossága

Az ingatlan-nyilvántartás nyilvánossága azt jelenti, hogy az ingatlan-nyilvántartás adatait – bizonyos korlátozásokkal – bárki megismerheti.

részletesen »


Az ingatlan-nyilvántartás közhitelessége

Az ingatlan-nyilvántartás közhitelessége azt jelenti, hogy az oda bejegyzett adatok, jogok és tények valódiságát hitelesen tanúsítja, ezek fennállását ellenkező bizonyításig vélelmezni kell.

részletesen »


Mit jelent a széljegy?

Ha a földhivatalba benyújtunk egy okiratot (pl. egy adásvételi szerződést és ennek kapcsán a tulajdonjog fenntartással történő eladás feljegyzése iránti kérelmet), akkor a beadvány iktatószámát, illetve a széljegy rövid tartalmát még e benyújtás napján a földhivatal felvezeti az érintett ingatlan tulajdoni lapjára. Ha a kérelem szerinti változtatást a földhivatal elvégezte, úgy a széljegyet törli.

részletesen »


Széljegy az ingatlan tulajdoni lapján?

Mit tegyünk, ha a megvásárolni kívánt ingatlan tulajdoni lapján széljegy van feltüntetve? Először is: nem kell megijedni, a széljegy nem feltétlenül jelenti azt, hogy valami gyanús üzletbe keveredtünk. Másodszor: legyünk óvatosak.

részletesen »


Tulajdonjog fenntartással történő eladás

Mit jelent a ulajdonjog fenntartással történő eladás feljegyzése? Ha az eladó eladja az ingatlanát és a vevő nem fizeti ki azonnal a teljes vételárat, akkor az eladó a teljes vételár kifizetéséig általában fenntartja a tulajdonjogát, azaz csak akkor járul hozzá a vevő tulajdonjogának az ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzéséhez, ha a vevő a teljes vételárat kifizeti.

részletesen »