Ugyved cime Lövőház utca 20/A.
1024 Budapest

Ugyvedi iroda telefonszama Tel.: +36 1 316 9233
Ugyved fax szama Fax.: +36 1 336 0107
Ugyvedi iroda e-mail cime info@drlittner.hu

Szerzői jogok

Segítünk, ha szerzői joggal pl., zeneműkiadói, hangfelvétel kiadói, alkalmazott grafikai, reklámozás vagy film céljára készült művel, szomszédos jogokkal vagy védjeggyel és ipari mintával vagy a közös jogkezeléssel kapcsolatos kérdése van, felhasználási vagy a vagyoni jogok átruházására vonatkozó szerződést szeretne kötni vagy ilyen szerződést szeretne véleményeztetni.

Szabadalmi védelem és szerzői jogi védelem különbsége

Fontos megkülönböztetni a szabadalmi védelmet a szerzői jogi védelemtől. A szabadalmi védelem általában valamely technikai újdonság szabadalmaztatásával, azaz az erre jogosult hatóság általi nyilvántartásba vétellel kezdődik, míg a szerzői jogi védelem a szerzőt a mű megalkotásától kezdve megilleti.

Szerzői jogi védelem feltételei

A szerzői jogi védelem feltétele a mű eredeti, egyéni jellege, tehát a puszta másolás nem részesül védelemben. A mű esztétikai értéke azonban nem feltétele a szerzői jogi védelemnek, azaz a védelemhez elég az egyéni jelleg, az újdonság, nem kell hogy a mű másoknak is tetsszen vagy művészileg értékesnek minősüljön.
Nagyon sokszor azonban úgy jön létre egy szerzői jogi védettségű mű, hogy az alkotója nem is tud róla, hogy szerzői jogi értelemben oltalom illeti meg.  Ilyen lehet például egy fénykép elkészítése, egy számítógépes program megírása vagy egy egyszerű rajz is.

Munkaviszonyban létrejött alkotások szerzői joga

Külön problémát jelenthet, ha Ön munkaviszonyban vagy ehhez hasonló jogviszonyban alkot valamilyen szerzői jogi védelem alá tartozó művet, mivel ebben az esetben meg kell vizsgálni, hogy a mű létrehozása munkaköri kötelezettsége volt-e. Ha igen, akkor a művel kapcsolatos vagyoni jogokat automatikusan a munkáltató szerzi meg.