Ugyved cime Lövőház utca 20/A.
1024 Budapest

Ugyvedi iroda telefonszama Tel.: +36 1 316 9233
Ugyved fax szama Fax.: +36 1 336 0107
Ugyvedi iroda e-mail cime info@drlittner.hu

Ajándékozás és kölcsön családon belül

Családon belül is előfordulhatnak olyan ügyletek, melyek esetében hasznos és előrelátó dolog ügyvédhez fordulni. Gondoljunk csak egy nagyobb összegű pénzkölcsönre vagy amikor egy szülő a gyermekének kíván egy lakást ajándékozni és a lehető legalacsonyabbra szeretnék csökkenteni az adó és illetékfizetési kötelezettséget.

Szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy a jogszabály megváltozása miatt az ajándékozó egyenes ági rokona (gyermeke, unokája, szülője, nagyszülője stb.) illetékmentesen szerezheti meg az ajándékot. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha például a szülő szeretne gyermekének ajándékozni egy lakást, akkor a korábbi szabályozással ellentétben nem kell ajándékozási illetéket fizetnie.

Egy másik ingyenes ajándékozási lehetőség a takarékbetét ajándékozása. A vonatkozó jogszabály értelmében takarékbetétnek minősül a magánszemély által a hitelintézetnél elhelyezett pénzösszeg és kamata, ideértve a magánszemély bankszámla szerződés keretében elhelyezett pénzeszközeit és azok kamatát, kivéve az adózás rendjéről szóló törvény alapján az állami adóhatósághoz kötelezően bejelentendő üzleti célú pénzforgalmi bankszámlán, elszámolási számlán elhelyezett pénzeszközt és kamatát. Ez kicsit talán bonyolultan hangzik, de ennek a rendelkezésnek az alapján illetékmentesen ajándékozhatunk pénzt bárki részére, ha a pénzt banki átutalással egy magyarországi bankszámlára fizetjük.