Ugyved cime Lövőház utca 20/A.
1024 Budapest

Ugyvedi iroda telefonszama Tel.: +36 1 316 9233
Ugyved fax szama Fax.: +36 1 336 0107
Ugyvedi iroda e-mail cime info@drlittner.hu

Követelésbehajtás

Segítünk, ha nehézségei támadtak üzleti partnerének kiállított számlájával kapcsolatban. Segítünk, ha számláját vagy egy részét nem fizették ki, vitatják vagy a partner esetleg eltűnt és nem jelentkezik.

Mit tegyünk, ha tartoznak nekünk, vagy cégünknek?

Ilyen esetekben ellenőrizzük a magyar partner cég adatait, ügyvédi fizetési felszólítást küldünk. Ha a partner továbbra sem fizet, akkor az ügy sajátosságainak megfelelően vagy felszámolási eljárást kezdeményezünk, vagy fizetési meghagyás kibocsátását kérjük a bíróságtól, illetve pert indítunk.

Ha egy üzleti partner nem fizeti ki a számlát, annak többféle oka lehet. A leggyakrabban pénzügyi nehézségei vannak és csak időt próbál nyerni. Más esetben nem ért egyet a számlával, vitatja a tartozás jogosságát, minőségi vagy egyéb okokra hivatkozva. Mielőtt tehát költségesebb eszközökhöz folyamodnánk, érdemes írásbeli felszólítást küldeni a részére. Amennyiben ez nem vezet eredményre, úgy tanácsos ügyvédhez fordulni. Sokszor az ügyvédi fizetési felszólítás önmagában is megoldja a problémát, mivel a másik fél látja, hogy mire számíthat a fizetés további elmaradása esetén. Amennyiben a nemfizető partner nem ért egyet a felszólítással, úgy általában ő is ügyvédhez fordul és az általa megbízott ügyvéd írásbeli válaszából megtudhatjuk az üggyel kapcsolatos jogi álláspontját. Ez nagyban segíti az üggyel kapcsolatos döntések meghozatalát, illetve egy esetleges megállapodás létrehozatalát.

Ha a partner nem válaszol a felszólításra vagy nem sikerül vele megállapodni, úgy fizetési meghagyásos vagy peres eljárást kezdeményezhetünk ellene. Az 1.000.000 Ft-nál alacsonyabb követeléseket csak fizetési meghagyásos eljárásban lehet érvényesíteni.

  • Fizetési meghagyás

    A fizetési meghagyásos eljárás egy egyszerűsített követelés-behajtási eljárás. Arra szolgál, hogy a hosszadalmas és drága bírósági eljárás helyett az adóst egyszerűen és gyorsan fizetésre lehessen kényszeríteni

  • Peres eljárás

    A peres eljárás már nem egy egyszerűsített, formális eljárás, mint a fizetési meghagyás, hanem lehetőséget nyújt a feleknek, hogy az álláspontjukat teljes körűen kifejtsék és bizonyítsák.

  • Felszámolási eljárás

    Abban az esetben, ha az adós gazdálkodó szervezet (például korlátolt felelősségű társaság), úgy lehetőség van még arra is, hogy felszámolási eljárást kezdeményezzünk ellene.