Ugyved cime Lövőház utca 20/A.
1024 Budapest

Ugyvedi iroda telefonszama Tel.: +36 1 316 9233
Ugyved fax szama Fax.: +36 1 336 0107
Ugyvedi iroda e-mail cime info@drlittner.hu

Ingatlan adásvétel külföldről

Hogyan tudja külföldről ingatlanügyeit intézni? Mi az az Apostille?

Amennyiben ingatlant szeretne vásárolni vagy eladni Magyarországon, de nem Magyarországon él és nem is szeretne a szerződéskötés miatt Magyarországra utazni, úgy az aláírását Apostille-jal kell ellátni. Az Apostille-jal ellátott okiratot a világ legtöbb országában, így Magyarországon is kötelesek a hivatalok és hatóságok elfogadni.

Mit jelent az Apostille?

Számos jogügylet elintézéséhez hiteles okiratra van szükség. Magyarországon ilyen például az ingatlan adásvételi szerződés, melynek törvényben előírt formai követelményeknek kell megfelelnie. Ez egyik ilyen követelmény, hogy szerződő felek a szerződést ügyvéd vagy közjegyző előtt írják alá. Mit lehet azonban tenni akkor, ha a felek valamelyike nem tud az ügyvéd előtt megjelenni, mivel külföldön tartózkodik? Erre az esetre jött létre 1961. október 5-én az úgynevezett Hágai Egyezmény, melyhez az országok nagyobb része – így Magyarország is – csatlakozott.

Az egyezmény előír bizonyos formaságokat és kimondja, hogy az ezen formaságokkal valamely, az egyezményhez csatlakozott országban kiállított okiratot egy másik, szintén az egyezményhez csatlakozott országban el kell fogadni anélkül, hogy további formaságokat, pl. további felülhitelesítési kötelezettséget írnának elő a vonatkozásukban.

Abban az esetben tehát, ha Ön nem Magyarországon tartózkodik, de szeretne például egy magyarországi ingatlant megvásárolni vagy eladni, úgy a szerződést készítő ügyvéd megküldi Önnek az adásvételi szerződés eredeti példányát. Önnek nem kell mást tenni, mint a szerződést a megfelelő hatóság előtt aláírni és az Apostille-t beszerezni.

Hogyan lehet megszerezni az Apostille-t?

Minden ország meghatározhatja, hogy mely hatóságok jogosultak az Apostille kiállítására. Az is előfordulhat, hogy különböző dokumentumok esetében különböző hatóságokat jelölnek ki az Apostille kiállítására. Általában bíróság, igazságügyi minisztérium vagy közjegyzői kamara látja el a dokumentumokat Apostille-jal. Amennyiben nem tudja, hogy az Ön országában melyik hatóság jogosult az Apostille kiállítására, úgy javasoljuk, hogy forduljon a legközelebbi közjegyzőhöz. A közjegyzők gyakorlatában sűrűn előfordulnak hitelesítendő dokumentumok és általában tudnak segíteni az Apostille megszerzésében. Ez a helyzet például Ausztriában és Németországban is.

Vigyázat! Egy irat közjegyzői hitelesítése nem egyenlő az Apostille-jal!

Hogyan lehet eldönteni, hogy a dokumentum Apostille-jal vagy más (például közjegyzői) hitelesítéssel van ellátva?

Ez igen egyszerű: az Apostille általában egy pecsét vagy matrica formájában kerül a dokumentumra, melyen szerepelni kell a következő, francia nyelvű szövegnek: „Apostille (Convention de la Haye du 5 octobre 1961)”. A tanúsítvány szövegét azonban a kiállító hatóság hivatalos nyelvén is meg lehet szövegezni. Amennyiben ilyen szöveget nem találunk, úgy biztosak lehetünk benne, hogy nincs szó Apostille-ról.