Ugyved cime Lövőház utca 20/A.
1024 Budapest

Ugyvedi iroda telefonszama Tel.: +36 1 316 9233
Ugyved fax szama Fax.: +36 1 336 0107
Ugyvedi iroda e-mail cime info@drlittner.hu

Külföldiek tulajdonszerzése

Külföldi állampolgár magyar ingatlan tulajdonjogát engedéllyel szerezheti meg. Nincs szükség engedélyre az EU állampolgárok esetében, valamint az olyan országok állampolgárainak esetében, amelyekkel nemzetközi szerződés biztosítja az engedély nélküli tulajdonszerzést.

Mindezek nem vonatkoznak egyelőre a termőföld tulajdonjogára, amit külföldi állampolgár nem szerezhet meg. Kivételt jelent ez alól az úgynevezett tanya. A tanya a település külterületén lévő mezőgazdasági termelés (növénytermesztés és állattenyésztés, továbbá az ezekkel kapcsolatos termékfeldolgozás és terméktárolás) céljára létesített lakó- és gazdasági épület, épületcsoport és az azonos helyrajzi szám alatt hozzá tartozó, legfeljebb 6000 m2 területű föld együttese.

Mit tegyen, ha Ön Ingatlannal rendelkezik Magyarországon és szeretné hasznosítani, bérbeadni?

Gyakran előfordul, hogy nem Magyarországon élő ügyfeleink segítséget kérnek tőlünk magyarországi ingatlanjukkal kapcsolatos ügyintézéssel, hatóságok előtti képviselettel vagy az ingatlan hasznosításával kapcsolatban.

Azon ügyfeleinket, akik magyarországi tartózkodásuk idején maguk szeretnék használni ingatlanjukat, szívesen képviseljük távollétük ideje alatt az ingatlannal kapcsolatban (kapcsolattartás a társasházi közös képviselővel, szomszédokkal, szolgáltatókkal, hatóságokkal), illetve komplex felügyeleti szolgáltatásunk keretében tapasztalt szakképzett kollégánk meghatározott időszakonként meglátogatja az ingatlant és konzultál Önnel az ingatlannal kapcsolatban esetlegesen elvégzendő teendőkről (például takarítás, karbantartás), illetve segít megszervezni ezen feladatok elvégzését.

Sok külföldi ügyfelünket képviseljük az ingatlan bérbeadásával kapcsolatban. A közreműködésünk általában már a bérlő felkutatásával elkezdődik és folytatódik bérleti szerződés előkészítő tárgyalásain való részvétellel, a bérleti szerződés kidolgozásával és a megkötésben való segítség nyújtással. Gyakran képviseljük az ingatlan külföldi bérbeadóját hosszú távon, a bérleti jogviszony egész időtartama alatt. Szakképzett és nagy tapasztalattal rendelkező kollégánk időszakonként meglátogatja az ingatlant, kapcsolatot tart a bérlővel, irodánk a hatóságok előtt és a bérlővel szemben képviseli a bérbeadó érdekeit és beszedi a bérleti díjat, illetve kifizeti a bérbeadó által fizetendő költségeket.

Így az ingatlan külföldi bérbeadójának nem kell Magyarországra utaznia az ingatlannal kapcsolatos különféle problémák intézése miatt vagy a bérleti díj beszedése miatt, hanem irodánkkal tartani a kapcsolatot, mi folyamatosan tájékoztatjuk az elvégzett vagy elvégzendő feladatokról és elszámolunk bérleti díjjal, illetve a kifizetett vagy fizetendő költségekkel.