Ugyved cime Lövőház utca 20/A.
1024 Budapest

Ugyvedi iroda telefonszama Tel.: +36 1 316 9233
Ugyved fax szama Fax.: +36 1 336 0107
Ugyvedi iroda e-mail cime info@drlittner.hu

Munkajog

Segítünk, ha akár munkáltatóként akár pedig munkavállalóként munkaviszony megszüntetésével (rendes felmondás, rendkívüli felmondás, közös megegyezés), szabadsággal, végkielégítéssel kapcsolatos vagy egyéb munkajogi problémája van, munkaügyi bírósági eljárásban jogi képviselőre van szüksége, munkaszerződés, tanulmányi szerződés vagy egyéb munkajogi szerződés elkészítéséhez van szüksége jogi segítségre.

Munkaviszony megszüntetése

A leggyakoribb problémákat a munkaviszony megszüntetése okozza.

Ha Ön munkavállaló, akkor fontos tudnia, hogy a munkaviszonya esetleges megszüntetése esetén milyen juttatások (szabadságmegváltás, végkielégítés, felmondási időre járó munkabér) illetik meg, illetve a munkaviszony közös megegyezéssel történő megszüntetése esetén milyen feltételeket fogadhat el. Forduljon ügyvédhez mielőbb, hogy a fentieket megkonzultálva felkészülten váljon el munkaadójától! A közös megegyezés aláírását követően már nagyon nehéz a feltételeken módosítani, illetve azt bíróság előtt megtámadni.

Ha Ön munkaadó, fontos érdeke, hogy a következőkre figyeljen. Nagyon gyakori, hogy a munkaviszonyt közös megegyezéssel szóban szüntetik meg a munkavállalóval és megegyeznek, hogy a papírmunkát később intézik el. Ha ilyenkor a munkavállalót egy joghoz értő felvilágosítja, hogy a munkaszerződés megszüntetése csak írásban érvényes, úgy ez sokszor oda vezet, hogy a munkavállaló beperli a munkáltatót a munkaviszony jogellenes megszüntetése miatt és jó esélye van arra, hogy a pert megnyerje. Mielőtt elválik munkavállalójától, feltétlenül konzultáljon ügyvéddel, hogy az ilyen bonyodalmakat elkerülje.

A munkaszerződés megszüntetését megelőzően tehát – munkavállalóként és munkaadóként is – feltétlenül érdemes és javasolt ügyvédhez fordulni, az elkövetett jogi hibák utólagos korrekciójára általában már nincs lehetőség.